Kaip atpažinti miškų ūkio mašinos V formos diržo problemas?

Miškų ūkio mašinose ir kitų tipų mašinose svarbų vaidmenį atlieka V formos diržas, dar vadinamas gulsčiuoju diržu arba pavaros diržu. Pagrindinė jo užduotis – perduoti varomąją energiją iš vieno mašinos komponento kitam, užtikrinant sklandų įvairių pavaros sistemų veikimą. Daugiabriaunis diržas paprastai naudojamas tokiems komponentams, kaip variklis, generatoriaus, hidraulinis siurblys ar ventiliatorius, varyti.

Miškų ūkio mašinose, kurios dažnai dirba atšiaurioje vietovėje ir yra intensyviai naudojamos, daugiagyslis diržas dėvisi ir gali būti pažeistas. Todėl būtina reguliariai tikrinti diržą ir stebėti jo būklę.

Toliau pateikiami galimi simptomai, kurie gali rodyti, kad gembinis diržas susidėvėjęs ir jį reikia pakeisti:

  • dilimo žymės – vizualiai matomos dilimo žymės diržo paviršiuje gali rodyti susidėvėjimą. Tai gali pasireikšti mažais grioveliais, pasikeitusia spalva arba atsiradusiais iškilimais.
  • įtrūkimai – diržo paviršiuje matomi įtrūkimai yra vienas aiškiausių nusidėvėjimo požymių. Įtrūkimai gali būti trumpi arba tęstis per visą diržo ilgį.
  • kraštų pažeidimai – jei diržo kraštai yra pažeisti, nelygūs arba nelygiai nupjauti, tai gali reikšti problemą.
  • išsitempimas – išsitempęs diržas gali būti laisvas ir neišlaikyti tinkamo įtempimo. Tai galite pastebėti palygindami diržo ilgį su rekomenduojamomis jūsų mašinos modelio vertėmis.
  • triukšmas – nusidėvėjęs diržas gali skleisti būdingą triukšmą, kuris skiriasi nuo įprasto darbinio garso. Tokie garsai gali sklisti dėl trinties arba traškėjimo.
  • vibracija – per didelis diržo laisvumas arba netinkamas diržo įtempimas gali sukelti vibraciją. Pastebima vibracija, kai mašina veikia, gali reikšti diržo problemą.
  • iškritę pleištai – jei diržo pleištai atsipalaidavę arba iškritę, gali sutrikti pavara ir sumažėti mašinos našumas.

Jei kyla abejonių dėl daugiagyslio diržo būklės, rekomenduojama jį nedelsiant pakeisti, kad būtų išvengta rimtesnių miškų ūkio mašinos veikimo problemų.

Tačiau ką daryti, jei šią pareigą apleisime? Štai keletas galimų pasekmių:

  • pavaros praradimas – susidėvėjęs daugiavamzdis diržas gali nutrūkti arba atsipalaiduoti nuo įtempiklio, dėl to gali nutrūkti tam tikros mašinos dalies pavara.
  • aušinimo sistemos gedimas – jei V formos diržas suka aušinimo sistemos ventiliatorių, jo gedimas gali sukelti variklio perkaitimą, o tai savo ruožtu gali lemti rimtesnius pažeidimus.
  • akumuliatoriaus įkrovimo problemos – kai kuriose mašinose veržliaruoštis taip pat yra atsakingas už generatoriaus, kuris įkrauna akumuliatorių, pavarą. Diržo pažeidimas gali sukelti elektros problemų.
  • našumo sumažėjimas – susidėvėjęs V formos diržas gali turėti įtakos bendram mašinos našumui, o dėl sumažėjusios pavaros galios gali lėčiau veikti įvairūs mašinos komponentai.
  • Didesnės žalos rizika – nekreipiant dėmesio į V formos diržo problemą, gali būti pažeisti kiti pavaros sistemos komponentai, pavyzdžiui, ritinėliai, įtempiklis ir kiti diržai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *